Wow! Het CBR-examen was super moeilijk. Via deze website twee dagen geoefend, ik hoop dat ik nu slaag!

Start gratis theorie-examen
Ruim 450.000 leerlingen gingen je voor

Wat kost het halen van je rijbewijs B?

Het behalen van een autorijbewijs is een belangrijke mijlpaal, maar het is ook een investering. Veel aspirant-bestuurders vragen zich af: wat zijn de kosten van het autorijbewijs in Nederland? Om hier een duidelijk beeld van te geven, nemen we een diepe duik in de verschillende uitgaven die je kunt verwachten tijdens je rijopleiding en het examenproces. We zullen je niet langer in spanning houden, maar wij schatten dat de totale kosten voor Rijbewijs B rond de € 3750,00 ligt. Wij leggen je hieronder uit hoe we tot deze schatting zijn gekomen.

Belangrijk is om te weten dat wij een enquete hebben gehouden onder 1000 bezoekers van onze website. De enquete werd ingevuld door cursisten tussen 1 en 15 juni 2023. De prijzen zijn gebaseerd op de voorlopige prijzen van het CBR, die eind 2023 nog niet volledig bekend waren.

1. Kosten van de praktijklessen:

90% van de bezoekers van onze website betaalt een lesprijs per uur tussen € 40 en € 65. De gemiddelde kosten voor een rijbewijs zijn rond de € 3.000.

Wanneer je op zoek bent naar een rijschool, is het van belang om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar het slagingspercentage en de duur van een rijles. Sommige rijscholen hanteren lessen van één uur, terwijl anderen kiezen voor bijvoorbeeld 50 minuten of anderhalf uur. Let hierop bij het vergelijken van rijscholen.

Handige vragen om vooraf aan een rijschool te stellen:

  • Is de prijs per uur, of betaal ik bijvoorbeeld per 50 minuten of per anderhalf uur?
  • Kan de instructeur in het begin van de rijopleiding inschatten hoeveel lessen ik ongeveer nodig heb?
  • Wat zijn de kosten voor het rijexamen, en is er een les inbegrepen vóór het examen?

2. Kosten theorie-examen:

Het theorie-examen bij het CBR heeft een vaste prijs van € 48,00 in 2024. Houd er rekening mee dat als je het theorie-examen per post aanvraagt, er nog verzendkosten bijkomen. Als je rijschool het theorie-examen voor jou aanvraagt, kunnen er ook extra kosten zijn.

Voor speciale gevallen, zoals een theorie-examen met extra tijd, betaal je € 61,00 in 2024. Dit bedrag is opgebouwd uit het standaardtarief van € 48,00 en een toeslag van € 13,00 voor extra tijd. Personen met een dyslexieverklaring kunnen deze toeslag binnen 14 dagen na het examen terugvragen via Mijn CBR.

Een individueel begeleid examen of een theorie-examen met een tolk kost € 111,50 in 2024. Houd er rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor het regelen en betalen van de tolk.

Voor degenen die hun theorie-examen liever in het Engels willen afleggen, bedraagt de kostprijs € 54,00 in 2024.

Dit artikel is eind 2023 geschreven, de meeste prijzen stonden toen vast, maar in de getoonde prijzen kunnen afwijkingen zitten. Let op dat de getoonde prijzen voor het nieuwe jaar zijn.

3. Kosten gezondheidsverklaring:

De Gezondheidsverklaring, verplicht voor het verkrijgen van je rijbewijs, kost € 44,50. Dit bedrag dekt de kosten voor de beoordeling van je rijgeschiktheid, eventuele rijtest en adviezen over aanpassingen aan je auto of motor. Als je ervoor kiest om een papieren Gezondheidsverklaring te kopen bij veel gemeenten, moet je rekening houden met extra kosten.

4. Kosten tussentijdse toets:

In 2024 kost een tussentijdse toets bij het CBR € 136,50. Dit bedrag wordt door je rijschool aan het CBR overgemaakt. Naast dit bedrag brengt je rijschool ook kosten in rekening voor administratie, het gebruik van het voertuig, de aanwezigheid van de instructeur en eventueel een rijles vlak vóór je toets. Uit onderzoek onder de bezoekers van onze website blijkt dat de meeste van jullie rond de € 200,00 betaalt voor de tussentijdse toets.

5. Kosten praktijkexamen:

Het praktijkexamen voor de auto kost in 2024 € 136,50 bij het CBR. Net als bij de tussentijdse toets maakt je rijschool dit bedrag over aan het CBR. Bovenop dit bedrag rekent je rijschool kosten voor administratie, het gebruik van het voertuig, de aanwezigheid van de instructeur en eventueel een rijles vlak vóór je examen.  Uit onderzoek onder de bezoekers van onze website blijkt dat de meeste van jullie rond de € 200,00 betaalt voor de tussentijdse toets.

6. Kosten voor je rijbewijs pas

De kosten voor het rijbewijs verschillen per gemeente. Gemiddeld bedraagt dit in 2023 € 44,65. Als je je rijbewijs met spoed wilt ontvangen, kost dit in 2023 € 34,10 extra aan je gemeente.

Overige kosten

Er zijn ook kosten voor extra trajecten, vrijstellingen of extra onderzoeken. Denk hierbij aan extra kosten die voortkomen aan de hand van de uitslag van de gezondheidsverklaring.

Faalangstexamen

Voor het faalangstexamen bij het CBR in 2024 betaal je € 191,00. Dit bedrag wordt ook overgemaakt door je rijschool aan het CBR. Daarnaast brengt je rijschool kosten in rekening voor administratie, het gebruik van de lesauto, de aanwezigheid van de instructeur en eventueel een rijles vlak vóór je examen.

Nader onderzoek rijvaardigheid auto:

In 2024 bedragen de kosten voor dit speciale rijexamen bij het CBR € 155,00. Zoals bij de andere examens, wordt dit bedrag door je rijschool aan het CBR betaald. Bovenop dit bedrag komen ook administratiekosten, het gebruik van het voertuig, de aanwezigheid van de instructeur en eventueel een rijles vlak vóór je examen.

Totale kosten van het autorijbewijs (Rijbewijs B):

Als we alle kosten bij elkaar optellen, variëren de totale uitgaven voor het behalen van een autorijbewijs in Nederland in 2024, afhankelijk van de gekozen opties en specifieke omstandigheden. Het is echter redelijk om rekening te houden met een totaalbedrag dat rond de € 3.750 ligt, gebaseerd op de gemiddelde kosten en tarieven vanuit het CBR en rijscholen.

Toegevoegd op 13-11-2023
Leestijd 10 minuten

  • Volledig gratis
  • Onbeperkt
  • Altijd up-to-date
Start gratis oefen examen